Om Petra Dessmark

PETRA DESSMARK

Litterärt och konstnärligt skapande ¤ Föreläsningar ¤ Workshops

Om inget annat anges © Copyright 2011-2017 Petra Dessmark Respektera innehållet

PERSONLIGT

Jag föddes i Lund 1968, är uppvuxen i Oxelösund och nu tillbaka i Lund. När jag inte jobbar umgås jag med min familj och vänner; lyssnar på poddar; bakar; går på teater, föreläsningar och shower; tränar; spelar brädspel eller hänger i soffan och ser på en film eller någon teveserie. Jag läser mycket, det blir gärna deckare, magisk realism och samtida skönlitteratur.

 

Min egen favoritbok genom tiderna fick jag när jag gick på mellanstadiet. Boken heter "Kurragömma med lyckan" och är skriven av norska författaren Evi Bögenæs, med urspungstiteln "Tell bare de lykkelige timene". Första upplagan gavs ut 1952 i Sverige och andra upplagan 1955 och det är den senare som jag har. Denna sorgliga och underbara bok, skriven med en sån värme fullkomligt slukade jag samma dag som jag fick den. Boken stimulerar till reflektion, vilket

jag alltid har uppskattat i skönlitterära böcker då jag gärna använder dem som någon sorts referenspunkt för att se hur andra hanterar sin vardag och sina känslor. Kurragömma med lyckan handlar om Stina som man får följa från det hon är tio år tills hon är arton år.

Snabba fakta

Familj: Tioårige sonen Alexander och hans pappa.

Favoritserier på tv: Poirot, Medium, Supernatural.

Tränar: Yoga, löpning, boxing och styrketräning.

Favoritmusik: Andrea Bocelli, Coldplay, Ane Brun, Thin Lizzy, Rasmus Seebach, Robbie Williams.

Favoritresmål: Storbritannien och Kanada.

Första sommarjobbet: Fastighetsskötare på Volvo.

Favoritmat: Skaldjur, lax, grekisk mat och älskar potatis precis som Håkan Bråkan.

Första publiceringen: Två dikter i Smålandsposten när jag gick i högstadiet.

 

Jag har arbetat och studerat inom många olika områden genom åren och har en förskollärarlegitimation. Förutom personlig kännedom om manusarbete och mina egna publicerade alster har jag många års erfarenhet av att ge konstruktiva omdömen på litterära texter från bland annat de kurser i Kreativt skrivande och Litterärt skapande som jag gått (har 82,5 hp i ämnet från Karlstads universitet, Högskolan i Kristianstad och Mittuniversitetet) samt från de frilansuppdrag jag haft under de senaste åren. Dessutom har jag bred kunskap om genrer och litteraturvetenskap (har 60 hp i ämnet från Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet) särskilt beträffande barn- och ungdomslitteratur.

 

För övrigt engagerar jag mig i olika projekt och är stödmedlem i olika organisationer, föreningar, och fonder för att kunna hjälpa andra samt är volontär för Teskedsorden. Min son Alexander och jag är pandafaddrar för Världsnaturfonden. Jag har ställt mig bakom uppropet från organisationen #vistårinteut om att "Vi kräver amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige!"

 

Var med och engagera dig också. Tillsammans är vi starka!